Erwtensoep met gerookte tofuworstjes

Hoeveelheid energie per portie:Calorieën: 650Koolhydraten: 86 g Vet: 17 g Eiwit: 33 g Voedingsvezels: 17 g Alcohol: 2 g Broodeenheden: 7,2

Erwtensoep met gerookte tofuworstjes

Bereiding

Bereidingstijd: 45 Minuten
Gaartijd: 35 Minuten
Calorieën per portie: 650

Erwtensoep:

De erwten in een pan met 200 ml water een nacht laten inweken, de volgende dag laten uitlekken. De groentebouillon bij de erwten toevoegen, laurierblad en 1 takje maggiplant toevoegen, alles aan de kook brengen en ca. 20 minuten afgedekt op matig vuur laten koken.

De braadboter in een pan opwarmen. De uienblokjes en knoflook aanbakken. De groente en de aardappelblokjes toevoegen en mee aanbakken.

Het geheel toevoegen aan de erwten en 5 minuten laten koken. Laurierblad en het maggiplant stokje verwijderen. De erwtensoep evt. met peper en wat zout op smaak brengen.

De tofuworstjes in de soep opwarmen maar niet op het vuur zetten. De soep met de tofuworstjes in de soepborden of in kommen serveren en beide met een volkoren broodje serveren.

Het dessert:

Het water, de rode wijn, het stokje kaneel en de rietsuiker in een pan opwarmen. De pruimen toevoegen en afgedekt bij matig vuur voor 10 minuten laten gaar koken. Het kaneelstokje er uit halen en de gekookte pruimen laten afkoelen.

Opmerking

De erwtensoep smaakt ook gepureerd en met citroensap op smaak gebracht zeer lekker.
U kunt ook spliterwten gebruiken die hoeft u niet te laten inweken.
In plaats van volkoren broodjes kunt u ook volkoren 2 plakken roggebrood gebruiken.

Ingrediënten (2 porties)

  • 300 g pruimen, zonder pit
  • 1 takje maggiplant
  • 1 stuk knolselderij (100 g)
  • 1 kleine knoflookteen, fijn gesneden
  • 90 g gedroogde, ongeschilde, groene erwten
  • 1 kleine steel prei, in fijne ringen gesneden
  • 1 EL (15 g) rietsuiker
  • 1 middelgrote ui, fijn gesneden
  • 2 volkoren broodjes (à 50 g)
  • 1 kleine aardappel, in blokjes gesneden (80 g)
  • 0,25 stokje kaneel
  • 60 ml water
  • 160 g gerookte tofuworstjes
  • 1 TL braadboter (5 g)
  • 350 ml groentebouillon
  • 1 kleine wortel, fijn gesneden (130 g)
  • 3 EL rode wijn (45 g)
  • 1 laurierblad