Kalkoen uit de oven

Hoeveelheid energie per portie:Calorieën: 560Koolhydraten: 73 g Vet: 17 g Eiwit: 24 g Voedingsvezels: 8 g Broodeenheden: 6,1

Kalkoen uit de oven

Bereiding

Bereidingstijd: 110 Minuten
Gaartijd: 90 Minuten
Calorieën per portie: 560

De kalkoen

De oven op 180 graden (boven- en onderwarmte) voor verwarmen. De kalkoen met koud water afspoelen, met een keukendoek droog maken, met olie insmeren en met kruiden en wat zout bestrooien.

De kalkoen in een bakschotel in de oven zetten en voor ongeveer 50 minuten van beide kanten braden. De kalkoen eruit nemen, en in aluminiumfolie inpakken en ongeveer 10 minuten laten rusten.

De kalkoen van het bot halen en in plakjes snijden. De kalkoen verdelen over twee borden, per bord ongeveer 80 g.

Aardappel balletjes:

De aardappel balletjes naar aanwijzingen op de verpakking klaarmaken.

Rode kool:

De braadboter in een pan opwarmen en de rode kool repen kort aanbakken. De ui helften met de laurierbladen en de kruidnagel mengen en samen met de stukjes appel aan de rode kool toevoegen.

De rode wijn en de groentebouillon toevoegen. Bij middelmatig vuur 45 minuten laten garen. De helften van de ui verwijderen. De gegaarde rode kool met rode wijn azijn, peper, zout en eventueel met 1 theelepel rietsuiker op smaak brengen.

Het dessert:

Vers fruit

Opmerking

De rest van het kalkoenvlees in porties invriezen of gebruik het voor een ander gerecht.

Ingrediënten (2 porties)

  • 75 ml droge rode wijn
  • 75 ml groentebouillon
  • Zout
  • 2 TL olijfolie (10 ml)
  • Laurierblad
  • 300 g vers fruit
  • Vers gemalen peper
  • 1 kleine ui, gehalveerd
  • Kruidnagel
  • 1 kleine kalkoen (bovenste deel met bot) ca. 500 g
  • Vers gemalen peper
  • 1 kleine appel, geschild, in kwartjes delen
  • Zout
  • 1 EL bakvet (10 ml)
  • 320 g aardappel balletjes
  • Rodewijn azijn
  • Paprikapoeder
  • 300 g rode kool in fijne stukjes gesneden